המידע במאמר אינו מהווה המלצת רופא.ה, חוות דעת מקצועית או תחליף לייעוץ רפואי.
למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.
המרואיין לכתבה ד״ר סמיון קורנבלום עבור חברת Abbvie.
שירות לציבור. מוגש על ידי חברת AbbVie
IL-ABBV-240040 | AUG 2024
דרכים חדשניות לטיפול בפרקינסון משנות בהדרגה את חיי המטופלים. הנוירולוג ד״ר סמיון קורנבלום מסביר שאמנם אי אפשר עדיין לעצור את התקדמות המחלה, אולם ניתן להשיג שליטה בתסמיניה - 24 שעות ביממה
לפי הערכות, בישראל חיים כ-35 אלף מתמודדים עם פרקינסון והמאמץ המדעי לפתח פתרונות שישפרו את חייהם נמצא בעיצומו. אף שמדובר בתהליך ארוך, גילויים ופיתוחים חדשים משנים עם הזמן את אופן ההתמודדות עם המחלה.
ההתמודדות עם מחלת הפרקינסון אינה פשוטה כלל. זוהי מחלה כרונית ניוונית של מערכת העצבים המרכזית, שנגרמת כתוצאה מפגיעה במנגנון ייצור המוליך העצבי, דופמין. רוב הלוקים במחלה הם מעל גיל 60, אך היא יכולה להופיע גם בקרב צעירים יותר. כמו כן, בקרב כמה מהחולים קיים מרכיב גנטי. במקרים כאלה, מי שאחד מהוריו חלה בפרקינסון נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה בעצמו.
פרקינסון היא מחלה פרוגרסיבית - תסמיניה הולכים ומתקדמים עם הזמן. יש תסמינים שיכולים לקבל ביטוי אפילו לפני אבחון המחלה, ובהם עצירות, ירידה בחוש הריח, ירידה במצב הרוח והפרעות שינה. לרוב, האבחון יתבצע עם הופעת התסמינים המוטוריים, הכוללים על פי רוב איטיות תנועה, רעד, נוקשות שרירים וחוסר יציבות. בשלב מתקדם, המחלה עלולה להתבטא גם בתכיפות במתן שתן, בפגיעה בדיבור ובבליעה ובירידה קוגניטיבית.
״נכון לעכשיו, אין תרופה שמאפשרת החלמה מפרקינסון וגם אין טיפול שמסוגל לעכב את התקדמות המחלה״, מציין ד"ר סמיון קורנבלום, מהמחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי העמק בעפולה. ״אבל ישנם כיום טיפולים יעילים, שמאפשרים למתן את תסמיני המחלה, גם בשלבים המתקדמים שלה. אלה כוללים בין היתר טיפולים בבליעה וטיפולים מתקדמים לשלבים מאוחרים יותר של המחלה״.
טיפול תרופתי בבליעה
כשמחלת פרקינסון מתקדמת, מתהווה לעיתים קרובות הפרעה בספיגת טיפול בבליעה, בשל האטה בתנועתיות הקיבה, כך שהטבליות הנבלעות אינן מגיעות ליעדן - המעי הדק המקורב. בשל כך עלול החולה לחוות השפעה מופחתת של הטיפול. בשלב זה יוצעו למתמודד טיפולים מתקדמים.
טיפולים מתקדמים:
״לצד הטיפולים״, מציין ד״ר קורנבלום, ״מחקרים מראים ששמירה על פעילות גופנית קבועה עשויה לעכב את התפתחות המחלה. לכן, אחת ההמלצות הראשונות במקרה של פרקינסון היא לבצע פעילות גופנית במשך לפחות 5 שעות שבועיות במצטבר. בעיקר מועילה פעילות אירובית, כמו הליכות". טיפול נכון, שמוביל למצב מנטלי ומוטורי יציב, יאפשר למטופלים לבצע פעילות גופנית בתדירות הנדרשת.
״יש כיום ארגז כלים מגוון עם אפשרויות טיפול פחות פולשניות, שלא היו זמינות בעבר״, מסכם ד״ר קורנבלום. ״יש טיפולים שמאפשרים שליטה בתסמינים לאורך כל שעות היממה. רק חשוב לפנות לרופא ולהתאים את הטיפול הנכון ביחד. בימינו, ניתן לחיות טוב יותר עם המחלה״.
המידע במאמר אינו מהווה המלצת רופא.ה, חוות דעת מקצועית או תחליף לייעוץ רפואי.
למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.
המרואיין לכתבה ד״ר סמיון קורנבלום עבור חברת Abbvie.
שירות לציבור. מוגש על ידי חברת AbbVie
IL-ABBV-240040 | AUG 2024