Skip to main content

כן, אפשר למנוע מיגרנה! איך זה עובד?

מהו טיפול מניעתי למיגרנה, למי הוא מתאים ומה הן האפשרויות?
ראיון עם ד"ר שירה מרקוביץ, מומחית בנוירולוגיה, עם כל מה שחייבים לדעת

מיגרנה היא מחלה שמשפיעה על רבים. על פי הנתונים כ-14% מהאוכלוסייה סובלת ממיגרנה - רובן נשים. מיגרנה אינה "עוד כאב ראש". היא יכולה להימשך שעות רבות ואף ימים ולגרום לפגיעה משמעותית באיכות חייהם של הסובלים ממנה. היא מובילה להפרעה משמעותית בתפקוד וכפועל יוצא לפגיעה בעבודה וגם בחיים האישיים.

מי שסובל ממיגרנה בתדירות של מעל 15 התקפים בחודש עשוי להיות מאובחן על ידי נוירולוג כסובל ממיגרנה כרונית. ד"ר שירה מרקוביץ, מומחית בנוירולוגיה וכאב ראש ופנים, מהמרכז הרפואי שערי צדק ורופאה במכבי שירותי בריאות, אומרת כי מדובר על כאחוז עד שני אחוזים מכלל האוכלוסייה. ״מומלץ למי שסובלים ממיגרנה כרונית לפנות לטיפול מניעתי", היא מציינת. "למעשה, אנחנו ממליצים למי שסובלים מיותר מארבעה התקפי מיגרנה בחודש לפנות לטיפול מניעתי".

לטיפול מניעתי יש כמה תועלות מרכזיות. ראשית, הוא משפר את איכות החיים כי הוא מוריד את כמות ההתקפים. "בנוסף, טיפול מניעתי יכול למנוע התקדמות של המחלה, שבאה לידי ביטוי בתדירות גבוהה יותר של התקפים", אומרת ד"ר מרקוביץ. "ככל שיש יותר התקפי מיגרנה - כך קשה יותר לטפל במחלה". יתרון נוסף וחשוב שיש לטיפול מניעתי הוא צמצום הסכנה שבשימוש יתר בתרופות. "שימוש יתר במשככי כאבים, שחלקם אינם מצריכים מרשם, עלול לייצר בעצמו עוד התקפים", מציינת ד"ר מרקוביץ.

 

מתרופות אנטי דיכאוניות ועד טיפולים בהזרקות

כיום ישנם מספר קווי טיפול מניעתי למיגרנה. הטיפול הראשון המוצע במקרים רבים הוא קבוצות של תרופות שפותחו במקור לצרכים אחרים, והתגלה שהן מסייעות גם במניעת מיגרנה. ביניהן: תרופות אנטי דיכאוניות, מורידי לחץ דם ותרופות אנטי אפילפטיות.

קווי טיפול מתקדמים יותר כוללים טיפול מבוסס בוטולינום טוקסין או טיפול ביולוגי מבוסס נוגדן - שנמצאו יעילים במניעת מיגרנה. זריקות של בוטולינום טוקסין, בראש ובצוואר, אחת לשלושה חודשים, מעכבות שחרור של גורמים הקשורים בתהליך ההולכה העצבית וכך נוצרת הפחתה באותות הכאב, דבר המקל על הסובלים ממיגרנות.

בנוסף, ישנם כאמור גם טיפולים ביולוגים הכוללים נוגדנים שמנטרלים את חלבון CGRP האחראי על העברת אותות הכאב בעת התקף מיגרנה. חלקם ניתנים כזריקה פעם בחודש או פעם בשלושה חודשים.

אפשרות טיפולית נוספת היא טיפולים הנקראים ג'פנטים שניתנים ככדור לבליעה פעם ביום או יומיים, בהתאם לסוג הטיפול. כדורים אלו גם כן פועלים כנגד חלבון ה- CGRP.

"כיום למרבית המטופלים מציעים קודם את הטיפולים מהדור הישן", מציינת ד"ר מרקוביץ, "במידה שאלו לא משפיעים באופן מספק, שוקלים לעבור לטיפולים המתקדמים יותר. יש לציין כי השימוש בטיפולים אלו מוגבל היות שאינם כלולים בסל, וניתן להשיג אותם רק  במסגרת שירותי בריאות נוספים (שב״ן), לאחר שניים-שלושה כישלונות בטיפולי מניעה קודמים. כמו כן, לא בכל הקופות ניתן לקבל טיפול בבוטולינום", מוסיפה ד"ר מרקוביץ.

חשוב מאוד לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ עימו לגבי כל האפשרויות הטיפוליות למיגרנה, שכן טיפולים מניעתיים בישרו את בואו של עידן חדש בהתמודדות עם המחלה.

המידע המובא בכתבה אינו מהווה המלצת רופא, חוות דעת מקצועית או תחליף לייעוץ רפואי. 
למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.
המרואיינת לכתבה דר שירה מרקוביץ' עבור חברת Abbvie.

שירות לציבור. מוגש על ידי חברת AbbVie.

IL-NEUR-220005