Skip to main content

התקפי מיגרנה – יש מה לעשות!

פרופ שלומית יוסט כץ, מנהלת היחידה לנוירו-אונקולוגיה ורופאה בכירה במרפאת כאב ראש מרכז רפואי רבין

לצד מגוון הטיפולים הקיים עבור חולי המיגרנה, כדי לטפל בהתקפים או למנוע את הופעתם - נכנסים לשימוש סוגי טיפול חדשים ויעילים, המביאים תקווה למתמודדים עם המחלה. כל מה שצריך לעשות הוא לפנות לנוירולוג או לרופא המשפחה להתאמת טיפול.

זר לא יבין זאת: התקפי המיגרנה הפוקדים את החולים חדשות לבקרים, בתדירות כזו או אחרת – הם מסוג האתגרים שקשה לתאר למי שסבור שמיגרנה היא "רק כאב ראש".

מיגרנה היא אכן מחלה המתבטאת בהתקפים חוזרים של כאב ראש; אך שם זה לא נגמר. התקף מיגרנה טיפוסי הוא בעל עוצמת כאב בינונית עד חזקה ונמשך בין 4 ל-72 שעות, וכאב הראש המיגרנוטי אינו כאב רגיל אלא בעל אופי פועם: לרוב הוא חד-צדדי ומלווה בבחילות והקאות, באי-סבילות לפעילות גופנית ובאי-סבילות לאור ולרעש. מיגרנה גורמת להפרעה בתפקוד התקין והיא אחת הסיבות השכיחות להפרעה תפקודית הן במישור התעסוקתי והן במישור החברתי משפחתי.

הטיפול במיגרנה מחולק לטיפול לא-תרופתי על ידי שינוי באורחות החיים, לטיפול תרופתי ולטיפול במכשירים.

הטיפול התרופתי מחולק לטיפול מונע – כלומר, טיפול הניתן להורדת תדירות ועוצמת התקפי המיגרנה, ולטיפול אקוטי - טיפול בזמן התקף מיגרנוטי להקלה מהירה בכאב ובסימפטומים המלווים מיגרנה, כגון בחילות והקאות. מטרה נוספת של הטיפול האקוטי והמונע היא למזער את הפגיעה התפקודית המשנית למיגרנה, ממנה סובלים לרוב המטופלים. 

לאחרונה, חלה התקדמות בהבנת המנגנונים היוצרים את המיגרנה, דבר המרחיב את אפשרויות הטיפול. ידע זה כבר מניב טיפולים ייחודיים חדשים, כגון תרופות מעכבות פעילות חלבון הקשור לגן לקלציטונין (CGRP) או חומרים אחרים, המשפיעים על כלי דם שמעורבים ביצירת ההתקף המיגרנוטי.

איך מטפלים בהתקף מיגרנה?

בחירת הטיפול בהתקף מיגרנוטי נעשית מול הרופא המטפל ותלויה בעוצמת הכאב, בסימפטומים המלווים וברקע הרפואי של המטופל. את הטיפול האקוטי בהתקף המיגרנה יש להתחיל מיד עם הופעת ההתקף, שכן טיפול מוקדם הוא יעיל יותר.

הטיפול בהתקף מורכב מתרופות משככות כאב המוכרות לנו מתחומים אחרים, מתרופות ייעודיות למיגרנה וממכשירים יעודים לטיפול במיגרנה.

בהתקפים קלים ניתן לטפל במשככי כאבים (אנלגטיקה) פשוטים או בתרופות מקבוצת ה-NSAIDS -non steroidal anti inflammatory drugs. אם ההתקף מלווה בבחילה, ניתן לרשום למטופל תרופה ייעודית לבחילות.

בהתקפים קשים יותר, ניתן לטפל בתרופות ייעודיות למיגרנה – הוותיקים יותר בשוק הם טריפטנים, ולאחרונה נוספו שחקנים חדשים לזירה הטיפולית: הג'פנטים, עליהם נרחיב בהמשך.

הטריפטנים הם קבוצת תרופות ייעודיות למיגרנה. יעילותן טובה, אולם חלק מהחולים מפסיק טיפול בשל תופעות לוואי ויש חולים שטיפול זה אינו מתאים עבורם.

בחולים הסובלים מבחילות או הקאות ניתן לתת טריפטנים בתרסיס לאף או בזריקה תת-עורית. התגובה לתרופות אלו היא מאד פרטנית ולא ניתן לחזותה מראש; על כן, יש לעתים לנסות מספר תרופות עד שמגיעים לזו המניבה עבור החולה הספציפי פעילות טובה עם כמה שפחות תופעות לוואי.

מה חדש בטיפול האקוטי במיגרנה?

לאחרונה נכנסו לשימוש כמה טיפולים חדשים לטיפול אקוטי במיגרנה. טיפולים אלו מביאים עימם תקווה חדשה לחולים שלא הגיבו לטיפולים קודמים, שפיתחו תופעות לוואי לטיפולים או שלא יכלו לקבלם בשל מחלות רקע.

הסוג הראשון מבין הטיפולים החדשניים הוא ג'פנטים - תרופות מעכבות פעילות חלבון הקשור לגן לקלציטונין (CGRP) המעורב ביצירת המיגרנה. חלבון ה-CGRP הוא יעד לטיפולים תרופתיים במיגרנה, הן לטיפול מונע והן לטיפול בהתקף חריף. הג'פנטים ניתנים דרך הפה, ופוגעים בפעילות החלבון. מחקרים שבדקו תרופות אלו לעומת תרופות דמה (פלצבו) הראו שיפור ניכר בכאב הראש והפחתה בסימפטומים המלווים מיגרנה (רגישות לאור, רעש, בחילה). חולים שנטלו טיפול זה דיווחו כי יכלו להמשיך בפעילות היומיום – ועבור חולי מיגרנה, אין הדבר מובן מאליו כלל.

הג'פנטים מתווים לטיפול אקוטי בהתקפי מיגרנה עם או ללא אאורה במבוגרים. נכון להיום, על פי הנחיות הטיפוליות הם ניתנים לחולים שאינם מגיבים לטיפול בטריפטנים, או שמנועים רפואית להשתמש בהם מסיבות שונות. במחקרים רנדומליים רחבי היקף הוכחו הג'פנטים כיעילים לטיפול במיגרנה, אך לא נערכה השוואה סדורה בין יעילות טיפול בג'פנטים לטריפטנים. 

מכשירים לטיפול בכאב אקוטי
מספר מחקרים קליניים הדגימו יעילות של שימוש במכשירים שעובדים במנגנון נוירומודולציה - גירוי עצבי, בטיפול בהתקף מיגרנה. מכשירים אלו גורמים לגירוי מערכת העצבים המרכזית והפריפרית בעזרת גירוי חשמלי או גירוי מגנטי, והם עשויים לשמש חלופה טיפולית טובה לחולים שלא נהנים מהטיפול התרופתי, או שמנועים מלקבל אותו. קיים אף מכשיר המופעל בעזרת טלפון חכם, כשהחולה מנהל את הפעילות. מחקרים קליניים שבדקו את יעילותם של מכשירים אלו בעת התקף לעומת מכשיר ללא גירוי פעיל, הראו יעילות טיפולית בקרב החולים שטופלו במכשיר הפעיל.

 

חשוב לזכור 

טיפול מוגזם בחלק מהתכשירים לכאב אקוטי, עלול לגרום לכאב ראש מעצם השימוש המוגזם בתכשיר - תופעה הנקראתmedication overuse headache . לכן יש להגביל את השימוש  בטיפול בתרופות לטיפול אקוטי בהתאם להנחיות הרופא המטפל, ולשקול להתחיל טיפול מונע כאשר תדירות ההתקפים גבוהה.

ניתן לסכם באופטימיות ולומר, כי הטיפול במיגרנה התקדם מאד בשנים האחרונות. לאחר שנים ארוכות ללא חידושים בתחום, קיימים היום טיפולים חדשניים ויעילים להציע לחולים. כל שעליכם לעשות, אם אתם סובלים ממיגרנה, הוא לפנות ליעוץ הרופא המטפל להתאמת טיפול נכון עבורכם.

 

המידע המובא בכתבה אינו מהווה המלצת רופא, חוות דעת מקצועית או תחליף לייעוץ רפואי.
למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.
הכתבה נכתבה ע”י פרופ' שלומית יוסט כץ עבור חברת Abbvie
שירות לציבור. מוגש על ידי חברת AbbVie.

IL-ABBV-220063